Ingatlan adásvételi szerződés megkötése – hogyan tud segíteni az ingatlanos?

Ingatlan adásvételi szerződés

Sokan azt gondolják, hogy az ingatlanos (vagy ingatlanközvetítő) tevékenysége annyiban merül ki, hogy csinál pár fényképet, hirdetést tesz közzé, megmutatja az ingatlant az érdeklődőknek és amikor talált egy vevőt, akkor felmarkolja a pénzt és eltűnik. Azonban egy alapos ingatlanos által végzett előkészítő munka hatványozottan növeli az eladó és a vevő számára is előnyös adásvételi szerződés megkötésének esélyét.

Hosszú az út az ingatlan birtokba adásáig

Valószínűleg Önnek is eszébe jut legalább egy olyan történet, amely végeláthatatlannak tűnő adásvételi folyamatról szól. Egy jó ingatlanos megalapozza az adásvételi szerződést azzal, hogy alaposan kikérdezi az eladókat az eladni kívánt házról – akár elsőre banális apróságnak tűnő tényezőkre is kitérve –, amelyek az eladás szempontjából azonban jelentősek. Minél inkább tisztában van az ingatlanközvetítő egy ingatlan jellemzőivel és hátterével, annál inkább segíthet az eladónak abban, hogy a nem megfelelő jelölteket kiszűrje.

Nem csak az álomvevő megtalálásában segít

Azon túl, hogy az ingatlanos teljeskörűen felkészíti az ingatlant és végig kíséri az eladás folyamatát, tevékenyen közreműködik abban is, hogy az ingatlan adásvételi szerződés valóban megkötésre kerüljön.

Az ingatlanos a szerződéskötésben, annak jogi hátterében is segítséget tud nyújtani, hiszen több ügyvéddel-jogásszal áll kapcsolatban, akikkel már számos esetben sikeres ügyletet vittek végbe. Adózással, illetékkedvezményekkel kapcsolatban is teljes körű tájékoztatásban részesíti megbízóját, a vele együttműködő, ingatlan adásvételi szerződésre szakosodott ügyvéddel közösen olyan konstrukciót tud kidolgozni, amely valamennyi fél részére előnyökkel járhat. Van néhány törvényes megoldás, amelynek ismeretével, akár egy új konyhabútor árát is megtakaríthatjuk.

Családi ingatlan értékesítés - Adásvételi szerződés az ingatlan értékesítéshez

Mit tesz az ingatlanos az adásvételi szerződés megkötése kapcsán?

1.) Összegyűjti az adatokat az ingatlan adásvételi szerződéshez.

Az ingatlanközvetítő összegyűjti és rendszerezi a szerződés megkötéséhez szükséges adatokat, így különösen

  • a felek adatait,
  • az ingatlan adatait,
  • a terheket,
  • fizetési feltételeket és
  • a birtokbaadás időpontját.

Amennyiben valamilyen speciális körülményt is figyelembe kell venni (pl.: kiskorú érintettsége, végrehajtási eljárás az ingatlanon), úgy ezeket szem előtt tartva intézkedik.

2.) Kapcsolatot tart az adásvételi szerződést szerkesztő ügyvéddel.

Az összegyűjtött adatokat továbbítja az ügyvéd részére, pontosítja számára a feltételeket és tájékoztatja az egyedi feltételekről.

3.) Kapcsolatot tart a hitelezési tanácsadóval, hitelnyújtó bankkal.

Egy jelentősen elhúzódó hitelügylet akár meghiúsíthatja az ingatlanvásárlást is. Az ingatlanközvetítő a hitelfelvétel gördülékeny lezajlása érdekében a vele szorosan együttműködő hitelközvetítő és pénzügyi tanácsadó részére is átadja a megfelelő adatokat.

Eladó ingatlan

4.) Közvetít a felek között.

Egy lakás vagy ház vásárlása életünk egyik sarkalatos pontja, ezért roppant frusztráló, ha nem értesülünk időben a minket érintő kérdésekről. Minél több szereplője van egy ügyletnek, annál nagyobb zűrzavar alakulhat ki az információhiánynak köszönhetően. Az ingatlanos bizalmi kapcsolatot alakít ki a felekkel, segít a közös álláspont kialakításában, ha nincs minden körülményben teljes megállapodás a felek között.

5.) Közreműködik a részletes megállapodásban és a szerződés szövegének véglegesítésében.

Amint kialakult a közös álláspont az adásvétel minden részletét tekintve, a szerződést szerkesztő ügyvéddel és a felekkel szorosan együttműködve alakul ki a végleges szerződéses szöveg. Az ügyvéd által elkészített dokumentumokat továbbítja a felek részére és szükség esetén segít azok értelmezésében.

6.) Megszervezi az aláírás időpontját, részt vesz az adásvételi szerződés megkötésén.

Az adásvételi szerződés megkötéséhez a feleknek lehetőleg egy időpontban meg kell jelenniük az ellenjegyző ügyvédnél. Ma már van lehetőség a távollévők közötti szerződéskötésre, azonban az általános gyakorlat egyelőre a személyes jelenléttel történő szerződéskötés.

Az ingatlanos egészen az ingatlan birtokba adásáig kíséri végig az ügyletet, ha pedig elnyerte megbízói bizalmát, tovább is kíséri őket egy következő ingatlan megvásárlásában.

Az ingatlan adásvételi folyamatáról ide kattintva tájékozódhat.

Vendégszerzőnk ingatlan adásvételi szerződésekre szakosodott ügyvéd.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top